Turf 24 har tagit paus och är vilande. Tack för att du besökt sajten! Till turfgame.com

Så kan du ta unika zoner och eventor på samma dag

Grillvanten

Kanhända funderar du på att delta i ”Stockholm Bike Open” Lidingö lördagen den 17 september? Vad är då bättre än att också erövra några av ortens, kanske för dig också unika, zoner? Här ett grillhett tips till dig!

I Stockholmsregionen finns i skrivande stund 3 091 zoner och av dessa ligger 66 zoner i Lidingöområdet. Möjligtvis planerar du för att ta områdets alla zoner? Då får du ligga i. För även om ön Lidingö bara uppmäter halvmilen från norr till söder och milen från väster till öster så räknar trakten in mer än tio öar till. Den största ön heter Lidingö och här vid Lidingöbrons fäste ligger centralorten som heter Lidingö.

Lidingö centrum är inte större än att du intar det genom att erövra en enda zon, Lidingzone. Måhända är du herre-på-täppan av hela centrum först när du också erövrat zonen Skruven, men det får för säkerhetskull vara oskrivet. Är ditt mål att erövra alla Lidingözoner så krävs det förstås mer av dig. Då måste du ta iiiiiii liiiiite tiiiill, som en turfare från Lidingö en gång uttryckte det. Du måste bland annat ge dig ut på utflykt till ytterligare två av ortens öar; Storholmen och Fjäderholmarna.

Ön Storholmen ligger strax norr om Lidingö och hit tar du dig enklast med Waxholmsbolagets båt från Mor Annas Brygga. Det är en liten ö, här bor bara några hundra personer och väl där erövrar du raskt öns enda zon BigIsletSouth. Vill du ta Fjäderholmarnas enda zon Featherzone i september så måste du ordna med egen transport. Stockholms närmaste skärgård, Fjäderholmarna, trafikeras av båtar i reguljärtrafik bara under sommaren. Då blomstrar den lilla ögruppen och med sin unika miljö bjuder den på det mesta en sommarfirare kan önska.

Områdets övriga 64 zoner finns på ön Lidingö. Lidingös obebyggda delar består huvudsakligen av skog. Terrängen på ön är relativt starkt kuperad med stora bergsryggar och mellanliggande bördigt slättland. Det gör att din turftur på Lidingö kan te sig väldigt olika. Många zoner ligger ensligt i oländig terräng och det krävs planering för att klara dessa strapatser på rimlig tid. Andra zoner ligger mer tillgängliga på slättmarkerna i de mer bebyggda områdena och de är förstås lättare att erövra. Om du väljer att turfa längs de ordnade gång- och cykelstråk som omgärdar öns mer bebyggda områden så tar du dig fram på asfalterade vägar med få backar och utan trappor. Stockholmsregionens turfare kallar ibland det här stråket för ”grillvanten”. Lidingöturfarna själva fastlår dessutom att backarna är lättare om du turfar slingan medsols.

Börjar du din ”grillvanteturf” på västra sidan om Lidingöbron vid zonen Islingestig så är slingan avverkad när du hör ”zone taken” i TorsvikTrain på andra sidan bron. Med rimliga tidsramar har du då erövrat ett trettiotal zoner som summerar i drygt 4000 poäng. Den här slingan är om du navigerar rätt och utan utvikningar under två mil lång och den tar ett par timmar att turfa på cykel. Behagar dig zoner som bjuder på äventyr eller andra nöjen så får du förstås som alltid förbereda dig på både längre sträckor och mer tid.

Du som finner nöje i att erövra vattentornszoner måste avvika från grillvanten och vara beredd på att trampa backe. Lidingö producerar inget eget dricksvatten utan köper årligen cirka 3,2 miljoner kubikmeter från Stockholm Vatten som förvaras och distribueras från något av öns tre vattentorn, Hersby, Käppala och Näset. Zonen SufferTower hittar du vid tornet Näset. Vill du ta den måste du redan 1,5 km efter Islingestig göra en avstickare uppför skogsbackarna norr om bostadsområdet med samma namn. Den andra vattentornszonen, zonen HighWater, ligger vid Hersby på öns södra landsände. Väl på toppen vid dessa vattentorn omges du av tät vegetation och kanske saknar du den vidsträckta utsikt som vattentornszoner vanligtvis bjuder på?

Halvmilen och tiotalet zoner efter brofästet står du på Grönsta Gärde som omgärdar LidingöMååål. Kanhända anar du redan adrenalinet från alla som kämpar här i Lidingöloppet helgen efter Stockholm Bike Open? Varje år deltar ca. 45 000 löpare i Lidingöloppet. Det är i stort sett lika många människor som det bor på Lidingö. Alla som hört talas om Lidingöloppet känner till Abborrbacken. Backen är något utöver det vanliga och ligger strategiskt placerad drygt 5 km före målgång. Zonen med samma namn ligger förstås mitt i den mytomspunna branta tävlingsterrängen. Vill du ta den zonen är det ett eget äventyr till öns nordvästra udde, helt utanför grillvantens periferi.

Grillvanteslingans hand möter sin tumme praktiskt taget i öns geografiska mittpunkt. Här vid den inre delen av Kyrkviken har du turfat nära nog halva grillvanten och tagit hälften av etappens zoner. I Kyrkviken ligger Boholmen som Lidingöborna envisas med att kalla kärleksön. Holmen är inte mycket större än att den gömmer en parkbänk för svärmande par. Vill du erövra holmens hjärtformade zon ÄlskaBoholmen så blir det en extra kille vipp. Just som du är klar med grillvantens ”tumme” så tar du omvägen till ön via den nyinvigda bron från Kyrkvikens norra strand.

I grillvantens hand ligger en handfull zoner uppradade längs stigningen på Vasavägen. Du plockar dem utan strapatser och får sedan hjälp av sluttningen när du rensar vidare bland zonerna längs gång- och cykelstråket mot Lidingös södra sida. Strax öster om slingans sista zon ligger CMPoseidon – ett eget litet äventyr till Millesgården. En gång i tiden var det här stället konstnärsparet Carl och Olga Milles hem. Nu är det ett museum med skulpturpark, konsthall och restaurang. I museets unika skulpturpark hittar du zonen. Förmodligen har denna underbara medelhavsdoftande trädgårdsoas flyttat ditt sinne till trakterna av Provance långt innan du hör ”zone taken”.

Nu när vi har vi flyttat oss runt grillvanten till sista zonen är ändå det bästa tipset till dig som funderar på att erövra zoner på Lidingö att chatta med någon av turfarna som är experter på trakten, någon av alla aktiva Lidingöturfare: alligatorn, Celtikcross, Dieselturf, krokodilen, Netting och Sub10.

I vilket fall som helst, vi ses, med eller utan lust att ta unika zoner, på:
Stockholm Bike Open, lördagen den 17 septemberLidingö.
Har du inte redan anmält dig så gör det här och nu!

Kajsa Anka
för Turf24

Dela:Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *