Turf 24 har tagit paus och är vilande. Tack för att du besökt sajten! Till turfgame.com

Bildmontage för publicering VIII

Möt Regionvinnaren aivar

Turfaren som erövrat två Regionmedaljer och en Silvermedalj och som med rekordfart intagit nivån Turf Elder

Vi ses en grå regnig dag på en lunchrestaurang i en av Stockholms skärgårdskommuner. aivar har sitt heltidsjobb här i lilla Tyresö som ligger på ön Södertörn i Östersjön i sydöstra delarna av Stockholmsregionen. Stjärnturfaren själv står innanför restaurangdörren och väntar när jag till följd av en missuppfattning anländer tjugo minuter efter avtalad tid.

När jag ursäktar min sena ankomst säger aivar uppriktigt och reko på mjuk finlandssvensk dialekt att det är okay. Han var mest orolig för att jag glömt bort att det var idag vi skulle ses och prata för Turf24:as räkning. Det är första gången vi träffas, vi har inte råkat på varandra på någon turfvända. Det visar sig under lunchens samtalsämnen att det är så han är aivar, – lugn, uppriktig och reko.

Till och med då aivar berättar om sin tävlingsstress utstrålar han lugn. Han har flera idrottssatsningar på elitnivå bakom sig. Han har paddlat kanot på landslagsnivå och han har tävlat i elitcykel. Inför tävlingar och lopp kände han alltid en stressande tävlingsnerv. Hans tävlingsnerv gör sig påmind varje Turfomgång som han bestämmer sig för att satsa på en topplacering. Turfstressen kanske inte är lika påtaglig som tävlingsstressen, men den finns där säger han. Många Turfare känner nog igen sig i hans begär ”bara en zon till…” eller ”jag måste ut och ta tillbaks mina zoner …”?

Efter en olycklig vurpa i ett cykellopp med allvarliga skador med benbrott som följd började Aivars lust att tävlingscykla svikta. Men cykla fort, det ville han ändå fortsätta göra. En kollega på jobbet tipsade honom om Turf. Och på den vägen är det. Sin första zon tog aivar i september i fjol och med den blev han ”Novice Scout”. Sen har det gått fort i dubbel bemärkelse. Med sina elitidrottstakter vann han allaredan två månader senare sin första Regionmedalj och placerade sig på världslistans fjärdeplats.

Nu i marsomgången erövrade aivar sin andra Regionmedalj och dekorerades med en mycket efterlängtad global Silvermedalj. Det går fort för aivar. I omgång 63 var han nybörjare och bara sex omgångar senare har han erövrat två Regionmedaljer och en Silvermedalj. Han har tagit mer än 2,7 miljoner poäng eller nära nog en halv miljon poäng per omgång. Med det kan han titulera sig, tillsammans med femtio andra Turfare, för Turf Elder. Den här omgången tar jag det lugnt säger aivar. Målet är att gå upp en nivå, jag siktar på att bli Turf Preacher. För att nå det målet behöver jag ta runt 220 000 poäng den här omgången, det blir enkelt säger han och ler.

Det är viktigt att det går fort för aivar. Han bor i Solna och jobbar i Tyresö så kortaste cykelvägen är strax under två och en halv mil. Sedan jag började turfa cyklar jag sällan raka vägen det blir lätt omvägar för att ta fler zoner, berättar aivar. För att hinna i tid till jobbet, fortsätter han, måste jag cykla fort. Han har en bra cykel i kolfiber, cyklar alltid ombytt och är noga med att inte ta med sig mer prylar än att de får plats i fickorna. För aivar är det verkligen viktigt att det går fort och då optimerar han på det, även om det betyder att vattenflaskan får stanna hemma och cykelväskor är inte ens att tänka på.

På frågan om han vet ungefär hur många unika zoner han tagit kommer svaret blixtsnabbt och exakt, 1 154 unika zoner har jag tagit svarar han. Det är inte så många som jag borde hunnit med fortsätter han, så planen är att jag ska satsa lite mer på unika zoner än vad jag gjort i vinter. Han tycker onekligen att Turf är väldigt roligt. Så roligt att när han var på besök hos sin vuxna dotter som bor i Southampton så fick han också henne att börja turfa. Ett sextiotal unika zoner fick han med sig hem från den resan.

Han fortsätter att berätta att det inte är lika roligt att vara turfare om man bor i Southampton som det är här. Hans dotter kan få behålla zonerna hon tar en hel omgång och vari ligger då utmaningen? Så när dottern var på besök i Solna så blev det förstås ett par Turfvändor i vackra Stockholm. En av dessa turfvändor körde ihop sig med en annan turfares planer, turfaren Jocce. Han var så trevlig och så artig, han tyckte min dotter skulle få zonerna för hon var ju nybörjare berättar aivar. Sådana sportsliga takter, det gillar jag säger han resolut.

För aivar är inte bara det formella regelverket viktigt för spelet. För att ett spel ska utvecklas sunt är också de oskrivna sportsliga reglerna viktiga menar han. Som att man gör som Jocce, välkomnar nybörjare genom att hjälpa dem. Eller, som han säger, det kan vara en så enkel sak som att vi hälsar på varandra när våra turfvändor krockar. Det blir trevligare om vi säger hej istället för att vi släcker GPSen och låtsas som vi inte är där. Han har inte mycket till övers för turfare som Ghostar och totalblockar. Vi avslutar vår trevliga långlunch med att resonera runt dessa båda ämnen, spelets framtida utveckling och vår sportslighet på banan. Sedan tar aivar den svarta robusta tjänstecykeln tillbaks till sitt jobb och jag tar min röda bil och kör tillbaks till mitt jobb.

 = = = = = = =
Kajsa Anka
för Turf24

Dela:Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *