Turf 24 har tagit paus och är vilande. Tack för att du besökt sajten! Till turfgame.com

Zonmakare i exklusiv intervju

tomtebloss om arbetet bakom kulisserna

I en intervju med Turf 24 berättar den kända turfaren om personliga mål, zonmakeriet och nya möjligheter.

***

Med tre guld, två silver och ett brons är tomtebloss en av de mest framstående turfarna genom tiderna. Men spelaren är även känd som en del av teamet som får spelet att fungera — en zonmakare som placerar ut de eftertraktade zonerna på kartan.

Turf är ju ett mångfacetterat spel, med många olika delmål och tävlingar i tävlingen. Vad driver dig i ditt turfande? Vilka mål är mest intressanta? Medaljer, topplistan, seriespelet eller något annat?

— Just nu är det mesta på sparlåga, berättar tomtebloss.

— Jag tar zoner med hopp om att en ny medalj ska komma och att jag får den retroaktivt när den införs. Vilken medalj jag önskar och hur jag tar mina zoner behåller jag för mig själv så länge. Annars så är det nog unika — både andra turfare och zoner, Sverigeexplorern — ett långdraget projekt och event som lockar mest i dagsläget.

Beskriv, hur blev du zonmakare en gång i tiden?

— Jag skickade ett mejl till Andreas har jag för mig. På den tiden fanns det inte så många som var intresserade så jag blev intagen direkt. Möjligtvis för jag hade rätt stor erfarenhet av Turf redan då. Efter det genomgår man en process för att lära sig hur man lämpligast lägger ut zoner. Att kriterierna vi efterföljer också uppfylls. Mer erfarna zonmakare ser över zonerna man byggt och ger bedömningar. Sedan införs de i spelet när man blivit godkänd.

Hur går det till när du lägger ut zoner?

— Vi har en del olika tillvägagångssätt. Många gånger tittar man efter förslag som ligger utplacerade. Man försöker hitta roliga platser. Kanske letar upp webbkameror eller unika platser i området. Speciella platser. Kollar igenom Wikipedia. Kollar streetview på Maps. Men många gånger måste man också lägga zoner som knyter ihop övriga placeringar.

”Ska inte kunna bygga sig en favör”

Stämmer det att ni inte får lägga ut zoner i den region som ni själva är hemmahörande i?

— Det stämmer bra det. Den region man bor i och besöker ofta är i regel inte en region man bygger i. Kan tyckas konstigt då man oftast känner till den region man tillhör rätt bra. Men det är för att man inte ska kunna bygga sig en favör av zoner att nyttja själv. Vi zonmakare turfar ändå rätt flitigt själva. Nu för tiden är det infört att vi inte kan ta zoner vi skapat på en viss tid ändå.

Många turfare är säkert nyfikna på hur det ser ut när de skickar in zonförslag. Kommer de automatiskt upp på skärmen hos dig, när du vill placera ut nya, eller hur funkar det? Går det att bara klicka ”okej” — eller måste du själv rita ut en zon som någon föreslagit via appen?

— Vi har olika funktioner i ZCT (Zone Creation Tool) som vi kan slå av och på. Om man slår på förslag så ser man alla förslag som lagts sedan man kunde rita ut sina zoner i appen. Så det kan vara en hel del på sina ställen. Vi kan givetvis klicka att den ska uppstå exakt så som personen som gav förslaget ville att den skulle se ut. Vi brukar rätt ofta snygga till den och passa in den något bättre då det är rätt svårt att rita en zon i appen. Sen så har varje zon ett unikt namn så det är inte alltid vi kan ta det namnet som är föreslaget. Vi har också ett krav att det inte får vara mer än 13 tecken. Det kravet finns inte i appen dock.

Det förekommer ju en del kritik av alla möjliga slag mot er zonmakare. Trots att ni arbetar ideellt på fritiden tjatas det om nya zoner, att det är för få zoner i glesbefolkade områden och så vidare. Hur är det att möta den kritiken?

— Det är relativt svårbemött emellanåt. Man vet själv när man turfade som mest att man var oerhört frustrerad. Så jag förstår kritiken. Det har tidigare varit svårt att skapa så många zoner som man vill. Det har varit många diskussioner internt om hur vi ska lösa det och hur mycket och var man ska bygga, hur tätt och så vidare för att fånga upp nya turfare. Det har även varit svårt att fånga upp aktiviteten när den uppstått. Ibland har den tyvärr dött ut när det finns massvis med zoner. Men man försöker lägga ut lite zoner här och där för att hålla turfarnas intresse vid liv.

”Det finns ett steg två”

Nyheten om de så kallade 0-pph-zonerna slog ner som en bomb i Turfsverige. Frågan blev hett omdebatterad, inte minst på Turf 24. Har denna nya zontyp förändrat ditt uppdrag och dina möjligheter på något sätt?

— Det är en av lösningarna som vi har kommit fram till på tidigare nämnda problem. Det finns ett steg två i den här historien som vi får se om det kommer att förverkligas. Mer kan jag inte säga om det just nu. Men diskussioner pågår för fullt. Nu kan man äntligen skapa hur mycket zoner som helst egentligen. Men det finns gränser även här förstås. Men det gör att vi kommer kunna lägga ut zoner i områden där det ännu inte finns en zon och bygga fler än vad vi brukar. Det är även infört ett nytt system som heter Tinkerbell som ska snappa upp aktiviten på dessa områden innan Fairy hinner reagera. Så möjligheterna har förändrats radikalt och vårt tidigare tänk. Uppdragen ligger i sin linda just nu.

Så innebär 0-pph-zonerna utökade möjligheter att skapa fler zoner på mindre orter i Sverige, som kan ligga och vänta på ett eventuellt ökat intresse på orten i framtiden?

— Så är det tänkt ja. På etablerade områden där aktivitet finns kommer vi skapa zoner som förut. Med balanserade pph med tanke på omkringliggande zoner och topologi.

Så — behöver ni hjälp av fler zonmakare?

— Vi ser gärna att fler kvinnliga utövare av Turf som kanske vill ha ett annat djup i spelet söker till att bli zonmakare. Vi ser gärna att du varit med ett tag. Att du tagit ett gäng zoner så du vet vad en “bra” zon är och vill vara med att utveckla Turf till en bättre upplevelse för alla.

Turf 24

Dela:Share on FacebookTweet about this on Twitter

    Väldigt intressant att läsa detta och väldigt intressant att ni tar upp Ang att de är för få zoner på dem mindre orterna då ja sj bor på en liten ort men dock lika stor som tex lidköping men har väldigt mycke mindre zoner dock så vet ja att de baseras på hur många aktiva spelare de finns på orten men då ja har haft koll på min ort samt Lidköping så kommer ja fram till att det är mer aktivt på min ort än va det är i Lidköping men antar att det kommer fler zoner innom kort för ja vet ett gäng som faktiskt tyckte/tycker att detta är ett fruktansvärt roligt å väldigt bra spel men som sakt som ja nämde innan att de är för få zoner son tex här i skara mn dom tappa lusten helt enkelt bara då dom får åka väldigt långa vägar för att överhuvudtaget kunna ha en chans att kulla ligga på en topp 10 placering…Men som ja skrev innan måste tacka för ett jävligt bra spel å ser framemot många roliga minnen och händelser :-) och fler zoner :-))))

    Trevlig och intressant intervju! Tack för den. Men Petnisse kan som vanligt inte låta bli: ”Turf är ju ett mångfaciterat spel” Mångfaciterat?! Huh?? :-D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *