Turf 24 har tagit paus och är vilande. Tack för att du besökt sajten! Till turfgame.com

Zon(d)era sevärda Solnazoner

Solna MontageTurf erbjuder upplevelser för alla sinnen och intressen. Spelet lämnar oändliga möjligheter till den som vill växla mellan poängjakt och de många sevärdheterna eller utmaningarna – i hela världen!

Sommaren är en bra tid att byta poängjakt mot sevärdheter eller utmaningar. I den stora vida världen kan man känna historiens vingslag i någon av Europas vackra och mångåriga städer. Zonen Parthenon i Aten ligger på en plats med anor av sådan klass att man nästan blir ett med historien. Eller så kan man smaka på trolsk natur i något av alla världsarv. I den äldsta och vackraste av urskogar på Rügen i Tyskland ligger zonen Jasmund. Söker man naturens skönhet ger vandringen hit en upplevelse så vacker att man tappar andan.

I Sverige finns det väldigt många upplevelsezoner som förtjänar att erövras. För den som turistar Stockholm och tänker förena besöket med turf så är S o l n a ett utmärkt val för att erövra sevärda zoner. I den lilla orten (av Sveriges 290 kommuner är det bara Sundbyberg och Burlöv som är mindre) som ligger strax utanför Stockholms tullar trängs nära 120 zoner. Trots sin litenhet så stoltserar orten med tre slott, hela 36 parker varav flera riktigt magnifika och platsen knyter an till många historiska kulturpersoner. Vem minns inte ”Fjäril’n vingad syns på Haga” som Carl Michael Bellman diktade redan 1791?

Sommaren, när fjärilarna förlustar sig som mest, är bästa tiden att erövra zoner. En vända i Bellmans H a g a, pärlan som har allt, är förstås ett måste en sommardag i Solna. I Hagaparken, som är en del i nationalstadsparken Ekoparken, upplever du såväl storslagen natur som generationer av minnesmärken.  Blå havsvikar, svallande gräsmattor och stora lövsalar trängs med mytomspunna monument, rojalistiska byggnader och ruiner av Gustav III storslagna planer. I parken kan du promenera ihop ett tiotal zoner och väl uppe på Hagatop bjuds du på en magnifik utsikt över hela Stockholm med omnejd.

Har du tid för fler Solnarundor så förnimm gärna sjöbrisen i maritima P a m p a s. Utmed strandkanten på Mälarvikarna Karlbergssjön och Ulvsundasjön ligger 8 Solnazoner snyggt uppradade, från Karlzone i öster till BällstaBay i väster. Här turfar du på fina strandvägar och behöver bara besegra ett par större backar. Gillar du backiga utmaningar så ta extrasvängen till guldzonen i bostadsområdet ovanför Pampas, zonen Guldporten. Längst ut på bergskanten med en bedårande Stockholmsutsikt står en fyra meter hög förgylld bronsskulptur. Här kan du riktigt känna konstnären Evensens andliga mystik som bär tankarna till Stonehenge i England.

Behöver du foga turfandet till barn så är Mulle-Meckparken i J ä r v a s t a d e n ett bra val. Den annorlunda äventyrslekparken roar förskolebarn gratis i en sagolik miljö byggd av gammalt skrot och mycket fantasi. Här tar Mulle Meck och hans hund Buffa småttingarna till Linlyftet, Daisy Diesels garage och alla andra mekiga sagoplatser. Närmaste zonen, MulleMeck, ligger på den angränsande gräsmattan där kidsen gör cykelkonster i en velodrom. Vill du ta fler zoner så bjuder Igelbäckens naturreservat i Järvaskogen intill på dussinet mullezoner. Tar du alla skogens zoner har du förvånansvärt raskt turfat i fyra kommuner, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Stockholm.

För den shoppingsugne är Mall of Scandinavia i A r e n a s t a d e n ett måste. I nordens största och modernaste galleria finns allt du kan önska dig, till och med två shoppingnärazoner. Precis utanför entrén jämte Friends Arena erövrar du ZlatanArena och vid entrén på andra sidan, på gången till pendeltågsstationen, tar du Arenabron. Vill du snabbt och enkelt turfa hem några zoner till så väljer du joggingslingan runt Råstasjön. Kanske inte de mest sevärda zonerna i Solna men på 2 km och utan backar har du ackompanjerad av allsköns sjöfågelläten erövrat 7 zoner.

Riktigt sevärt om än lite backigt är det att turfa i intilliggande stadsdelen R å s u n d a, Solnas själ och hemmaplan för varje getingrandigt AIK-fan. Här i Stockholms första genuina förortskvarter tar du tiotalet zoner mellan byggnader från förra sekelskiftet. Traktens höjdpunkt med storslagen utsikt finns vid RåstaTop som du når från Råstavägen. Den historiska pärlan bland kvarterets zoner är Filmstaden. Zonen ligger i det som är kvar av Svensk Filmindustris filmateljéer från 1920. Här producerades det runt 400 filmer innan filmandet var över 1970. Idag har vi kanske glömt att Sverige minsann var en världsledande filmproducent av stumfilmer?

Vår Solnaturftur slutar här där bland annat Greta Garbo och Ingemar Bergman tog sina första steg till världsberömmelse.  I ”drömfabriken” väntar du på ”Zone Taken” vid en betongbunker. Äldre film består av celluloid och silvernitrat som sönderfaller till explosivt nitrocellulosa, – ”bomullskrut”. Sån film måste förvaras säkert i betongrum som i den här kasematten. Grusgången du står på går till Backstugan, idag restaurang då personalmatsal till omkring 200 anställda. I byggnaden intill finns en SF-bio. En gång fanns här världens modernaste filmstudio. Den lilla biosalongen som användes i filmproduktionen finns kvar, Ingemar Bergman satt alltid i fåtöljen längst ut på översta raden.

I Peter Lindes nyligen avtäckta bronsskulptur ”Teatervagnen” utanför biobygganden spelar en ung Ingemar Bergman schack, inspirerad av Max Sydows karaktär i filmen ”Sjunde inseglet”. Och precis som i schack krävs strategi, taktik och förflyttning av gubbar för att spela Turf. Men där slutar nog likheterna. Den största av skillnader är kanske att i Turf är du själv en av gubbarna på spelplanen. Det duger inte att låta den gubben stå still och drömma om att bli filmstjärna.
Ut och rör på dig och passa på att ta en till av Solnas alla bedårande zoner!

Kajsa Anka
för Turf24

Dela:Share on FacebookTweet about this on Twitter

  …å för Solna-turisten som är kaffesugen kan man alltid bege sig till MaleMountain å hojta till i chatten.

  Den här veckan skriver också Kerstin Dellert en vykortshälsing i tidningen ”Mitt i” om underbara Solna : ”Här i Solna har vi Sveriges äldsta Rokokoteater …. Passa också på att njuta nu av allt det gröna – Råstasjön som är fylld av med fåglar …… Hagaparken …. ska ni veta att ni går i natur där människor gått i över 300 år!…..”

  http://epaper.mitti.se/edoris?tem=epaper_mist#

  /Annika

  Tack för det fina vykortet Annika!
  Det finns verkligen många fina platser i Solna som man kan besöka, med eller utan Turf! De fina koppartälten på Kerstins vykort finns i Hagaparken vid zonen Hagazone. Tänk, de uppfördes redan 1787 och står fortfarande kvar – Läckert!
  /Kajsa Anka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *