Turf 24 har tagit paus och är vilande. Tack för att du besökt sajten! Till turfgame.com

Zonbloggen
0fareast1

Besättningens zon-expedition i skärgården

Lbz, Dompuk, BigAl, Entertainer och Embeoo gav sig ut på ett riktigt Turfäventyr till sjöss. Här är skepparens egna ord.

LBz:s berättelse om ”Expedition: fareast”:

Under vintern på en av Turf Stockholms träffar började några av oss prata om alla dessa fina men svårtillgängliga zoner som finns i vår vackra skärgård. Speciellt diskuterades den mest avsides belägna och icke tagna zonen fareast, som är belägen längst ut i den ytterskärgården vid Svenska Björn (inte att förväxlas med fyren Svenska Björn som ligger ännu längre öster ut!). Någonstans här föddes idén att hyra en båt och ge sig ut för att ta dessa lockande zoner.

Bokade båt

När våren kom hade en kvintett pratat ihop sig, samtliga med smak för det där med att samla unika zoner. Ja, faktum är att alla fem hade tagit 2.500 Unique-medaljen när väl seglingen påbörjades.

Båt bokades, det blev en 34-fots segelbåt, undertecknad som skeppare och veckan var nu bestämd!

Vi hade skissat på att rensa alla özoner i mellan- och norra skärgården. Med facit i hand lyckades vi väldigt bra även om en del problem uppkom med zoner placerade på tomtmark. Några zoner ratades också då vi ansåg att de enkelt kan tas med normala allmänna kommunikationer.

Zonen gömd i appen

Efter några inledande takes av zoner på bland annat Nämdö, Möja och inte minst en god middag på anrika Sandhamns Wärdshus satte vi kurs mot nordost och veckans stora utmaning: fareast. Zonen är knepig redan på hemmaplan då den i de flestas appar måste sökas upp för att bli synlig. Bara en sån sak.

0fareast2

Vinden var precis rätt för att slippa kryssa och dyningen var inte kraftig. Med stadig fart seglade vi förbi pärlor som Björkskär, Lilla och Stora Nassa, Fredlarna och Lygna för att slutligen komma fram till den ensligt belägna kobben. Området runt Stora Björn är ett sälskyddsområde och tillträdesförbud rådde fram till några dagar före vårt besök.

Släckte den gula färgen

Väl på plats tog vi ner seglen. Ordningen hur vi skulle ta zonen var noga uppgjord på förhand. Nu slumpades det så att det blev båtens kapten som från sittbrunnen i en något rullande båt hade kontakt med sin operatör och blev den allra första turfaren att släcka den gula färgen på zonen. fareast var äntligen tagen – en härlig känsla!

Efter två timmars lite gungig ankarsvajning i lä för kobben och i sällskap med många nyfikna sälar hade samtliga fått sina takes, några hade badat, en hade till och med simmat in och klättrat upp på det spolformade skäret. Kursen sattes mot vackra Röder en dryg timmes gång västerut. Solen gick precis ner när vi mycket nöjda knöt fast båten mot en av Röders kobbar.

Stöttades i Facebookgrupp

Efter ytterligare några dagar med takes av fler vackert belägna zoner nåddes slutligen båtens hemmahamn. En mycket nöjd besättning skingrades och åkte hem med många intryck, minnen och inte minst solbrända nunor.

Ett stort tack till alla som följt oss på Turf Stockholm’s Facebooksida och kommit med glada tillrop!

Nu hoppas jag bara att det till nästa år läggs gott om zoner i Bohuslän. Ser redan fram mot att ta den blivande zonen ute på Väderöarna.

LBz
skeppare

Övriga besättningsmedlemmar:
Dompuk
BigAl
Entertainer
Embeoo

Dela:Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *